HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Az erős Héraklész fegyvere

2009.01.30. 15:09 Kickgunner

Ismét a hazai Keserű Művek fegyvergyár egyik terméke lesz a téma. Nem teljesen új termék, inkább csak egy "refit", egy korábbi ma már nem gyártott fegyver erősebb, hatékonyabb változata.

A régebbi Keserű Herkules 10mm-es gumilövedékes, klasszikus Gázdefendernél is alkalmazott tokos, 6 lövetű revolver volt. .22 Lang Knall riasztó töltény segítségével tudta kilőni a 10 mm-es átlagosan 0.6 gramm tömegű gumilövedékeket. Nagyjából olyan 25 Joule torkolati energiát produkált vele a fegyver. Létezett anno speciális nitrolőporos .22 Lang riasztó töltény is hozzá, amivel állítólag akár 70 Jouleal is képes volt kilőni a gumilabdacsokat. Ez a töltény nagyon rövid ideig és nagyon korlátozott mennyiségben volt kapható, ezért említésre sem érdemes. A hagyományos .22 Lang riasztó töltény természetesen ma is kapható és gyakori töltény, ezzel mint említettem kb. 25 Joulera képes a fegyver.

Idén a Keserű Művek kihozta a Herkules-09-M változatot a hét elején, majd a hét vége felé a Herkules-M-12 alváltozatot. Előbbi annyiban különbözik a régebbi Herkulestől, hogy a 10 mm-es gumilövedéket ezúttal 8mm K riasztó patron segítségével tudjuk kilőni. Az elérhető maximális torkolati energia így kb. 35-40 Joulera nőtt. A Herkules-M-12 12mm-es gumilövedéket lő ki ugyancsak 8mm K riasztó patron segítségével, a gyár adatai szerint kb. 50 Joule-ra képes. Érdekesség, hogy a dobban a furatok nagyjából ugyanolyan szélesek mindkét fegyver esetében, csak a M-12-nél mélyebbek, de ennek ellenére a 09-M-ből is kilőhetők 12mm-es gumilövedékek, csak picit reszelni kell belőlük miután betöltöttük a dobba, hogy be tudjuk azt csukni, mert különben 1-1.5 milimétert kilógnak. A Herkules-09-M eleinte simán tudott 50 Jolue torkolati energiát, de az MKH-ban megint elkezdtek kiskirályt játszani és nem vizsgáztatták le a fegyvert, mert bizonyos nemzetközi ajánlások alapján a közel 11mm-es igen kemény RAM lövedékeket betöltve túlságosan nagy az áthatoló képessége a fegyvernek, hiába nem ütközik ez semmilyen jogszabályba, ettől még az ország így működik... Ezért a Keserű Művek csökkentette a fegyver torkolati energiáját 35-40 Joule-ra, hogy a kemény RAM lövedékek használatával se legyen halálos sérülés okozására képes a fegyver. Ettől fügetlenül a 35 Joule is bőségesen elegendő a hatásos önvédelemre, meggyőző erejű a fegyver a lágy 10mm-es gumilövedékekkel is. Az MKH-s beleszólás miatt a Herkules-09-M pontosan két napig volt kapható, kereken 40 darab készült el belőle, több nem is fog, mivel a gyár átált a 12mm-es változat gyártására, már csak az lesz kapható. Mindkét revolver hat lövetű. A 12mm-es gumilövedéket már bátran ki lehet lőni akár 50 Joule-al is, mert nem képes olyan mértékű átütésre, mint a 10mm-es gumilövedék, tehát ebből a szempontból megállítóerejét tekintve kiváló és nem áll fenn a veszélye, hogy súlyos sérüléseket okozzon a lövedék egy testlövés esetén. A várhatóan tavasz végén megjelenő 18mm-es Onesta (korábban Dromedár) 4 lövetű revolver lesz a csúcs ebben a kategóriában. Még nagyobb megállítóerő még kisebb átütésveszély akár 100 Joule torkolati energiánál is!

 

Herkules-09-M

De térjünk vissza a címben szereplő Herkulesre. A címet leginkább azért választottam, mert igencsak erősnek kell lennünk, hogy elsüthessük a fegyvert. Sajnos a fegyver sütése valami írtó pocsék. A Művek alulmúlta önmagát, a Dragont is egyszerűbb elsütni, mint ezt a fegyvert DA-ban. SA-ban már nem vészes, de ez tökéletesen irreleváns egy önvédelmi célú fegyvernél. A korábbi hasonló tokos fegyverektől örökölte ezt keménységet, de véleményem szerint valamivel azoknál is rosszabb. Az igencsak sportos életet élő barátnőm nem is tudta elsütni DA-ban, a kakas megfeszítése is csak kínok árán sikerült neki, tehát hölgyeknek semmiképp sem ajánlom. Magam nem szenvedtem már meg annyira, de egy dob kilövése után már bitangul sajogott a mutatóujjam és egyszerűen nem volt kedvem utána többet lőni vele, nem egy élményfegyver az már biztos. Ettől függetlenül a fegyvert igen pontosnak találtam. 5 lövés 4 méterről 6 centin belül volt a célon, kettő majdnem teljesen egy lyukba szaladt.

 

Külcsín

A fegyver alumínium tokos, spiáter dobos, tehát igen könnyű. A fekete felületkezelés már kis használattól kopik itt-ott, de ennél a kategóriánál ez igazán nem számít. A nézőke nem állítható, de magas és jól látható, a célgömb úgy szintén, ezt megfelelőnek találtam. A csőfar-dob hézag annyira minimális, hogy nem is látható, ez egy igen jó pont. A fegyver egyéb illesztései viszont durvák, ebben az árkategóriában megfelelő.

 

Belbecs

Mint említettem a fegyver sütése a borzalmasnál is rosszabb. A forgódob a megszokott forma szerint balra kihajtható, a dob nyitás a szokásos Colt rendszerű megoldás. A forgódob az óramutatóval megyegyező irányba fordul. A revolver rendelkezik passzív ütőszeg bitosítással, ahogy az elvárható. A fegyvercső 9mm-es sima, huzagolatlan spiáter cső. A csőtorkolaton picit dolgozhattak volna még, hogy szebb legyen. A fegyver töltése pofon egyszerű, a forgódob nagyon könnyen tölthető 10mm-es gumilövedékekkel, simán ujjal be tudtam nyomni, zsírozni nem kell, a 12mm-es gumilövedéket már igen.

 

Összegezve

A fegyver a 21 ezer forintos árát nagyjából megéri, többet nem adnék érte, a 12mm-es Herkules-12-M  25 ezerbe kerül, az már szerintem picit sok főleg, hogy ugyanezt tudja ugyanebből az anyagból van, stb. Az elsütőszerkezeten ennyi év után már igazán javíthattak volna, vagy pedig felejtsék el ezt a fajta konstrukciót, ha nem képes rá a gyár. A Gigant tokos Revenge sütése sem tökéletes, de ehhez képest sokkal jobb, már álom kategória a Herkules után. A Herkulest elsődleges otthonvédelmi fegyvernek nem ajánlom, kezdőknek sem, legfeljebb egy jó gumispuska mellé kiegészítő másodfegyvernek. Tökéletes low cost plinker fegyver lenne, ha jobb lenne a sütése, mert a forgódob baromi könnyen és gyorsan tölthető. Állítólag lesz Gumbull néven egy kisebb 12mm-es gumilövedékes forgó is a közeljövőben, meglátjuk abból mi fog kisülni.

 

Képek:

 

 

A Herkules-09-M (felül) és a Revenge (alul). Látszik a tekintélyes méretkülönbség.

 

 

 

8 komment

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr65912514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sava 2009.03.25. 15:16:02

Szevasz Kickgunner.
Párszor végigolvastam a blogjaidat, és Isten bizony tetszenek.Tényleg hasznos és közérdeklődésre számot tartó irások. Igy első alkalommal szeretném megkérdezni, hogy a HERKULES 12/8 -at miért nem ajánlod otthonvédelemre, mint első cuccot. Szerintem nagyon jól kézbeillő,és elég hatásosnak tünő szerkezet.Persze ezt egy kezdő mondja, akinek más még nem volt a kezébe.Még annyit kérdeznék, mi a plinker jelentése.
Válaszodat előre is megköszönve
sava

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.03.26. 09:25:28

@sava: Hi!
Először is köszi szépen, igyekszem.
Első fegyvernek otthonvédelemre mindenképpen 18 mm-es gumilövedékes fegyvert ajánlok, ennél kisebb kaliberű gumilövedékes fegyver másodlagos, kiegészítő szerepkörben lehet megfelelő, de sztem mind a Revenge, mind a Viper jobb fegyver a Herkulesnél, ha a 12mm-es mezőnyt nézzük.

A plinking olyan lövészetet jelent, ami amolyan otthon vagy saját telken belüli örömlövészet, nem szigorú szabályok szerint zajlik, hanem palackokra, kólás flakonokra történik a lövöldözés.

Tódi (törölt) 2009.05.29. 13:46:49

@Kickgunner: Üdvözletem!
Azt szeretném megtudni,ha lehet,hogy a riasztó lövedékek hogyan rangsorolódnak kaliber és feszítő erő (tolóerő) arányában. Tudom,hogy minden fegyverbe más és más patron az ideális, de kell,hogy ilyen sorolás is létezzen! Előre is köszönettel: Tódi

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.05.29. 15:58:57

@Tódi: Üdv!
Először is riasztó töltények. Továbbá a kérdést nem igazán értem. Különböző kaliberekről van szó vagy egy adott kaliberen belül a különböző márkák a kérdés tárgya? Kaliberen belül is vannak eltérések jócskán, annak függvényében, hogy milyen gyártású a töltény, főleg ha gumizás a fő szempont.

Tódi (törölt) 2009.05.30. 01:10:38

Igen,úgy értem. Általában 8 és 9mm-es.K és PA-k.vannak forgalomban.S ha a gyártó nem javasol egy patrontíust,akkor a leggyengébbtől kellene felfelé haladni néhány darabbal,hogy az ideálisat megtaláljam. Főleg a gumilővedékeseknél.De az élesből átalakíott parabellumot sem húzza fel

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.05.31. 15:56:13

Konkrétan milyen fegyverről van szó? Minden fegyverhez más töltényt javasol a gyártó, főleg ha a Keserű Művekről van szó, 9mmK kaliberben általában a szürke papírdobozos Umarexet ajánlja, 8mm-ben pedig az MFS-t, pl. a Gumbullok minden lövésnél elakadnak, ha Umarex a töltény. 9mmK-ban amúgy a lila dobozos Lapuák valamint a régi már nem gyártott műanyag dobozos Pobjeda gyártású Umarex töltények a legerősebbek gumizáshoz és a Fiocchik a leggyengébbek, ezt nem ajánlom gumizásra. Az MFS szintén nincs már gyártásban, a jól kifogott példányok valamivel a szürke Umarexnél erősebbek voltak, de nagyon ingadozott a teljesítményük.

Az élesből átalakított P9R/M/FP9/PA-63 gáz-riasztó fegyverek szigorúan gyűjteményi darabok, egyik sem fog soha megbízhatóan működni egyetlen fajta patronnal sem, vitrinbe valók, néha egyszer-kétszer lőni velük, de önvédelemre még véletlenül sem szabad őket viselni.

Tódi (törölt) 2009.06.02. 11:26:07

@Kickgunner: Köszönöm válaszát. További sok sikereket kívánok a valóban kitünő oldalaihoz!
Üdvözlettel:
Tódi
süti beállítások módosítása