HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Értelmetlen apróság

2009.04.22. 15:47 Kickgunner

A soron következő fegyver a blog hasábjain a Keserű Gumbull.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fegyver kiindulási alapja a Keserű Herkules volt. Ugyanúgy alumínium tokos, spiáter dobos fegyverről van szó, a dobja teljes egészében megegyezik a Herkules-12M dobjával. Gyakorlatilag a két fegyver abban tér el jelentősen egymástól, hogy a Gumbull rövidebb és könnyebb, valamint elsütőszerekezete DAO. Valódi DAO, nem csak a kakas felhúzónyúlványa van elhagyva, a kakast nem lehet megfeszített állapotban rögzíteni.

A Gumbull 12mm-es gumilövedékek kilövésére alkalmas, az indítópatron a 8mm K. A gyártó csak MFS márkájú patronokat ajánl a fegyverhez, a teszten magam is tapasztaltam ennek okát. Umarex patront használva az összes lövés után elakadt a tesztfegyver. Hat lövés volt vele Umarex patronokkal leadva és minden elsütés után megszorult a dob, MFS töltényekkel viszont nem lépett fel ilyen jelenség, mind a hat lövés problémamentes volt. A fegyver tehát szuperszenzitív a tölténymárkákra, hatalmas negatívum. A gyártó bevallása szerint is nehezen ment a fegyverek beállítása, hogy legalább MFS patronokkal tudjanak üzemelni, csak igen kevés Gumbull került ki a piacra, hogy megvásárolhatók legyenek és több nem is lesz gyártva, a fegyver ebben a formájában és minőségében zsákutcának bizonyult.

 

Mérete és csekély tömege okán kitűnően alkalmas lenne mindennapos viselésre, de mivel jogilag muzeális fegyvernek számít, ezért legálisan közterületen nem viselhető. Gázriasztó fegyvernek vizsgáztatva lett volna értelme piacra dobni a fegyvert, ezért is illettem az értelmetlen jelzővel a címben. A Gumbull rövid csöve okán valamivel gyengébb, mint a Herkules, kb. 35 Joule maximális torkolati energiára képes, ami viszont ebben az űrméretben bőven elegendő. A fegyver sütését a Herkulesénél könnyebbnek találtam, ez kellemes meglepetés volt. A fegyvernek nincs célgömbje és irányzéka, a helyükön csak egy vájat található, ez is könnyíti a fegyver viselését, hiszen ha ruházat alól húzzuk elő, akkor kevésbé hajlamos, hogy beakadjon valahova. De ahogy írtam korábban, ebben a kategóriában ez irreleváns. Egyéb tulajdonságaiban megegyezik a Herkules-12M-el, az ismétlés kedvéért tehát a forgódob a megszokott forma szerint balra kihajtható, a dob nyitás a szokásos Colt rendszerű. A forgódob az óramutatóval megyegyező irányba fordul. A 12mm-es gumilövedékeket alaposan be kell zsírozni és még így sem könnyű a betöltésük a töltényűrökbe, tekintve, hogy kb. 10mm-es furatokba kell a 12mm-es lövedékeket bepaszírozni. A revolver rendelkezik passzív ütőszeg bitosítással.

Összegezve a fegyver egy érdekes próbálkozásnak tűnt, az elgondolás jó lenne, csak a megvalósítás nem jött össze, hogy finoman fogalmazzak. Ha gáz-riasztó fegyvernek lenne vizsgáztatva, persze némi akasztóval a csőben, akkor iszonyúan keresett fegyver lenne a piacon, de mint muzeális fegyver csak egy alacsony sorozatú felejthető próbálkozás, mindez 26 ezer forintért, ami a teljes méretű Herkules-12M ára. Utóbbi fegyver sem sokkal rosszabbul rejthető, egyébként.

A tesztfegyver biztosítását ezúton is köszönöm Thomaster kollégának.

1 komment

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr241080203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerohu 2009.04.23. 00:03:01

Pedig milyen jo lenne mar egy ekkora meretu DAO, 12mm-es gumis, _gaz-riaszto_ besorolasu fegyver. Igy viszont tenyleg semmi ertelme.
süti beállítások módosítása