HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Sárkány II.

2008.06.19. 16:50 Kickgunner















A Keserű Dragon egy magyar gyártmányú múzeális jellegű dupalcsövű gumilövedékes puska, előágyszán ismétlő (pump action a nagy víz túloldalán) rendszerű puskát imitál megjelenésében, azonban ez csalóka. Az előágyszán mindössze azt a célt szolgálja, hogy a töltényűr  reteszét zárja illetve nyissa. Maga a fegyver ugyanazt tudja lőteljesítményben, mint a többi 18 mm-es gumilövedéket kilövő puska (Vendetta, Godfather).

Külcsín

A fegyver teljesen acél felépítésű a fa részeket kivéve, tehát semmi gagyi spiáter nem található meg benne. Az elkészítése igen magas színvonalú a gyár eddigi termékeihez képest, bár akadnak durva hegesztési nyomok a fegyveren pl. a két cső között, de összeségében nem vészes. A fegyver valamivel hosszabb, mint a Vendetta és rövidebb, mint a Godfather, de összeségében eléggé kompakt, jól lehet vele manőverezni épületen belül is, a tusája a szokásos TOZ-8 tusa. A fegyveren nincs nézőke ahogy a klasszikus éles előágyszán ismétlős "shotgun" puskákon sincs.



Belbecs

A fegyver belső kakasos, elsütőszerkezete DAO (Double Action Only), sütése nagyon kemény és nyúlós, ráadásul az elülső elsütőbillentyűt elég nehéz elérni, az én átlagos kézméretemmel éppenhogy el tudom érni és elsütni a puskát, ezen még agyalhattak volna egy kicsit a gyárban tervezéskor. Talán egy későbbi modellfrissítésnél történik valami változtatás.
A fegyver töltése úgy történik, hogy megtöltjük a töltényűrkötegeket (gyárilag négyet kapunk hozzá), értelemszerűen a nagyobb lyukba a gumilövedéket, a kisebbe a 9mm K indítópatront töltjük. Mindenképpen be kell zsírozni a lövedékeket, mert túlméretesek.

Az előágyszánt előretoljuk, a töltényűrköteg ekkor behelyezhető. Behelyezés után hátrahúzzuk és a fegyver tűzkész. Elsütjük a fegyvert, majd az előágyszánt újból előretoljuk és ekkor kiesik a töltényűrköteg. Újboli lövéshez ismételjük meg az előző mozdulatsort. Egy töltényűrköteggel kettőt lőhetünk, tehát összesen nyolcat újabb tömködés nélkül.



Az elülső elsütőbillentyű a fölső, a hátsó az alsó csövet süti el. A fegyver ütőszegei igen izmosat odavágnak a csappantyúnak, elcsettenés csak nagyon hibás patron esetén léphet fel. Elsütés után és a töltényűrköteget kiejtve látványos füst tör elő a fegyverből. A Dragon igen pontos eszköznek bizonyult tesztjeim során. A csövek nem tartanak szét, célozni ugyan nehézkes a fegyverrel nézőke hiányában, csak egy célgömb áll a rendelkezésünkre, de így is 3 méterről egybe értek a lyukak amiket a gumilövedékek hagytak. Egy másfél centi vastag bútorlapon teszteltem le a fegyvert kb. 3 méterről és jó 30 mm-es lyukat hagytak maguk után a 18 mm-es gumilövedékek. Tehát pontossága kiváló, hangja nagyon brutál, a többi 18mm-es gumilövedékes puskához képest ez a leghangosabb.



Összegzésként csak jót írhatok a fegyverről. Közel sem hibátlan, de sok szempontból egyedülálló és elmés szerkezet, jó anyagokból. Az árát bőven megéri, mely 65 ezer magyar forint jelen esetünkben. Ehhez megkapjuk a puskát minden papírjával és hozzá még négy töltényűrköteget is. A Keserű Művek Fegyvergyár jelenleg ezt az egyetlen gumilövedékes puskát gyártja és forgalmazza, a régebbi típusok valószínűleg többet nem lesznek elérhetőek újonnan, de véleményem szerint ez a hazánkban kapható gumilövedékes puska idáig a csúcs kategóriáján belül. Nem bánja meg az, aki beruház rá. Két nap alatt nagyon a szívemhez nőtt.

30 komment

Címkék: puska önvédelem gumilövedék dragon

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr33529429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerohu 2008.06.19. 22:16:28

hi,
Az "eloagyszant" reteszelt helyzetben rogziti valami? Pl rugo elleneben lehet elore tolni vagy
siman mozgathato?

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.06.19. 22:43:53

Üdv, reteszelt helyzetben rögzül, magától nem tud előre csúszni. Amúgy simán mozgatható, nem tartalmaz rugót.

Döci 2008.07.09. 23:20:16

Helló!!
Én is szeretnék beszerezni egy ilyet!!
Hol tudok?
Elég ha bemegyek a helyi kis vadászboltba és ők meg tudják rendelni nekem?
Vagy van ennek is valami külön útja?
És körülbelül mennyibe kerül egy ilyen gyönyörűség?
Előre is köszi a segítséget!!
Döci

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.07.29. 21:53:42

Szia Döci!
Sajnos csakis a Keserű Műveknél lehet megvásárolni, de az első 10 darab óta egy sem jutott még ki a piacra, Keserű Béla szerint sem biztos, hogy lesz még Dragon, egyenlőre nagyon úgy néz ki, hogy csak az első szériás 10 darab lesz jó ideig, mert a gyár teljes termelése le van kötve külföldre 2009-ig. Vadászboltokkal ne próbálkozz ez ügyben, mert semmi haszna nem lenne. Amúgy 65 ezer forintba került, de írtam is a blogban.

tmacmucsi 2008.09.07. 19:29:02

Hali Kickgunner!

Affelől érdeklődnék, hogy nincs e valami hír az újbóli itthoni forgalmazással kapcsolatban? Bármi. Mert nagyon tetszik a fegyver, és nagyon kár, hogy nem lehet kapni. Vagy ha nincs most, akkor mikor várható? Köszi előre is.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.09.08. 00:01:44

Üdv!
Jövőhéttől lehet kapni megint, 6 darab lesz, múlthéten is volt pár darab és gyorsan elkapkodták és Keserű úr most azt ígérte, hogy lesz 1-2 hosszú csövű is. Keserű Művek boltjában lehet majd kapni, talán a Gunbox is lesz, azt nem tudom.

Deepwater 2008.09.09. 16:21:44

Hello Kickgunner!

Hogyan lehetne lefoglalni egyet, hogy biztosan jusson? Ki kell menni a III.ker-be személyesen?

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.09.09. 18:50:06

Üdv Deepwater!
Igen, csak a helyszínen lehet vásárolni, félre nem tesznek fegyvert, de hátha lehet velük beszélni foglaló ügyben, nem tudom, nekem erre nincs befolyásom, én is csak fogyasztó vagyok.

Bugreport 2008.10.03. 15:55:25

Hali Kickgunner!

Fegyver tisztítása mennyire nehézkes? Nyilván le kormolódik egy pár használat után.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2008.10.03. 19:19:09

Hali Acsi!

Jól gondolod, nem árt olyan 12-15 lövésenként rendesen kipucolni, minimum egy kis WD-40-et belefújni a csöveibe, mert a gumilövedékek ugye űrméret felettiek és kell nekik a megfelelő kenés, nehogy megszoruljanak a cső kellős közepén, ha mondjuk sikerül egy gyengébb patront kifogni. A tisztítása amúgy igen egyszerű.

Baika2 2009.03.18. 20:40:09

Helló Kickgunner! 9mm-es disznóölő riasztótölténnyel nem próbáltad véletlenül? Csak abban különböznek a sima 9milliméteresektől, hogy nagyobb gáznyomással rendelkeznek. Ezt persze a spiáter nem bírja, de a Dragon nem is az;) Biztos dobna 1-2 joule-t a teljesítményen.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.03.19. 13:00:46

Üdv!
Én ugyan nem próbáltam, mert nem tartok ilyen patront, mivel nem fegyverbe való, de egy kolléga egy másik Dragonnal próbálta, mindkét tölténynek durván eldeformálódott, csaknem kiszakadt a csappantyúja, mert akkorát vert rá az ütőszeg és utána hosszas bűvészkedés után lehetett csak kiszedni a töltényűrköteget, tehát nem javaslom. A teljesítménye sem volt eltérő egyáltalán. Semmilyen fegyverbe nem javaslom a "disznóölő" patron betöltését, olcsó és értelmetlen buherálás, a Dragonnak a hozzá megfelelő 9mm K riasztó tölténnyel is megfelelő a teljesítménye.

Baika2 2009.03.19. 19:42:28

Köszönöm a gyors választ.

Micsurin 2009.03.20. 22:07:51

Helló Kickgunner!

Kérlek segíts!
Első pillanattól "beleszerettem"ebbe a pukkantóba,és most,amikor meg tudnám venni a Keserű művek és néhány fegyverbolt azzal keserít,hogy nem lehet többé kapni,mivel leállnak a gyártásával!Mi a Te értesülésed erről?
Valóban igaz?Egyéb,alternatív beszerzési forrásról nem tudsz véletlenül?
Előre is köszi!

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.03.21. 09:22:58

@Micsurin: Üdv!
Az értesüléseid jók, a fegyvert sajnos már néhány hónapja nem gyártják és nem is fogják többet. Váltótípus egyenlőre nincs, az Omerta-T nevű cserélhető töltényűrköteges Omerta verzió prototípusa felmerült utódként, de ki tudja, hogy lesz-e belőle valami a közeljövőben. Dragont használtan vaterán meg apróhirdetési oldalakon próbálj meg vadászni, más lehetőség szerintem nincs.

Micsurin 2009.03.21. 13:19:27

Köszönöm szépen a segítséged!

Üdv.

Baika2 2009.05.09. 00:56:23

Üdv Kickgunner! Sajnos a Dragonról én is lemaradtam, meg nem is az én pénztárcámhoz mérték, de épp most találtam néhány utalást, meg képet a neten az Omerta-t ről. Hát eléggé megdobogtatta a szívem:) Nem tudsz róla valami bíztatót mondani?

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.05.09. 15:39:24

@Baika2:
Üdv!
Semmi biztatót nem tudok mondani az Omerta-T-vel kapcsolatban. Közeljövőben nem lesz még, de állítólag napirenden van a gyártása, ez minden. Onesta lesz az elkövetkező 1-2 hétben, ami biztosnak néz ki.

Dragoner 2009.05.18. 11:57:11

Üdv mindenkinek!
Ez a kis szerszám nekem is nagyon tetszik. Sajnos sehol nem lehet kapni, a gyárat is felhívtam, számomra nem derült ki világosan miért, de nem gyártják a dragont. Arra gondoltam, hogy ha összeszednénk az igényeket, talán megkereshetnénk Keserűéket egy néhány darabos megrendeléssel.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.05.18. 18:12:52

@Dragoner: Üdv!
Erre gyakorlatilag nincs esély, néhány darab miatt nem fogják újraindítani a fegyver gyártását. Omerta-T a következő gumis puska projekt.

Dragoner 2009.05.21. 15:45:28

Az omerta-t sajnos nem az én izlésemnek való.
Vajon a dragonhoz a (pót)alkatrész gyártással is leálltak? Próbálom megérteni a gyárat, de nem találtam észérveket.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.05.22. 10:15:23

@Dragoner: Valószínűleg elraktároztak bizonyos mennyiségű alkatrészt későbbre, amúgy a Dragon igen egyszerű szerkezet, különleges alkatrészek nélkül, így azok pótlása egyáltalán nem egy nehéz feladat. Észérvekből pedig bizony sok van, ami a Dragon ellen szól és az Omerta mellett. Először is az Omerta előállítása sokkal egyszerűbb, olcsóbb, ergo nagyobb mennyiségben lehet gyártani, többet tudnak belőle eladni. Maga az Omerta megbízhatóbb és erősebb puska, mint a Dragon sőt, az ergonómiája is jobb. Gyakorlatilag amiben egyedül jobb a Dragon a mostani Omertánál az az, hogy cserélhető töltényűrköteges (gyors újratöltés), de a későbbi Omerta-T is az lesz, így a Dragon ezen előnye is eltűnik.

BIrka 2009.11.29. 21:42:21

EMBEREK!

Ez nagy hülyeség hogy nem lehet már kapni....
Én most fogok venni. felhívtam a gyárat és nincs akadálya a vételnek mondjuk én külön lefoglaltam azt az 1-et ami volt az üzletben de gyártanak még!

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.11.30. 12:04:55

@BIrka: Hülyeség, most sem lehet kapni. Az nem forgalmazás, hogy fél évente előfordul egy számjegyű mennyiség.

koszti99 2010.03.14. 17:18:19

Üdv Kickgunner.
Olvasgattam ezeket az üziket,nagyon tetszik nekem a Dragon jobban mint az Omerta-T.Tudsz esetleg valami információt a Dragon-ról hogy végleg leállították a gyártást? Mert a Keserű-Művek honlapján még fel van tüntetve a Dragon csak nem tudom hogy lehet-e kapni.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.03.14. 18:43:18

@koszti99:
Most lehet utoljára kapni, 50 ezer ft az ára, sosem volt még ilyen olcsó, mikor megjelent, akkor volt 65 ezer, a gyártó állítása szerint többet biztosan nem lesz, ha kell, akkor most kell megvenni, már biztosan nincs sok, ez amolyan végkiárusítása a terméknek.

koszti99 2010.03.15. 09:11:46

Köszi uram a gyors választ.Holnap megyek is érte.
süti beállítások módosítása