HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Zónák, tiltás, szabadság meg ilyesmik

2008.06.27. 11:23 Kickgunner

 

Hogy volt? Hát így volt!

2004 vége előtt meglehetősen satnya volt hazánkban a gumilövedékes fegyver felhozatal. A szerelt lőszeres gumisok ma is tiltott gyümölcsnek számítanak, illetve éles lőfegyverre kapható megszerzési engedély birtokában vásárolhatók meg, de ki az az "épelméjű", aki egy éles lőfegyver megszerzésit pocsékol el egy szereltgumis lőfegyverre? Megsúgom senki, leglábbis én még egy ilyen egyedről sem hallottam, ha mégis lenne valaki attól előre is elnézést, de orvosi eset. Szal kezdetben vala, hogy a múzeális jellegű fegyverekre ugyanúgy vonatkozott a 7.5 Joule torkolati energia határ. A 7.5 zsuzsi alatti piacra senki sem gyártott tudtommal gumis fegyvert kivéve Keserű urat az ő korai 10mm KO VF bázisú pisztolyával. Ez a fegyver a mai múzeális jellegű gumisokat elnézve meglehetősen erőtlennek tűnik és az is. Aztán a 2004. május 1-jétől hatályos fegyvertörvény eljövetelekor minden megváltozott...

... egyértelműen kimondták, hogy a múzeális fegyverek nem minősülnek lőfegyvereknek. Hurrá, csakhogy a flóberteket meg kvázi betiltották. A 7.5 Joule alatti torkolati energiával bíró játékfegyvereket engedélyhez kötötték. Aztán persze nagyot koppantak, kreáltak pár tízezer bűnözőt maguknak a hatóságok, mert szinte alig mentek el engedélyért a népek. A többség vagy nem tudott az új törvény vonatkozásról vagy egyszerűen leszarta azt. A kisebbség meg vagy behódolt vagy mint én, becseréltem egy kis ráfizetéssel Keserűéknél a flóbertemet egy elöltöltős ólmosra, ami minimum 2 és félszer erősebb nála, muhaha a jogalkotónak. Gyakorlatilag az történt, hogy betiltottak egy olyan játékfegyvert amivel sem azelőtt sem azóta nem tortént halálos baleset vagy szándékos emberölés és teret engedtek több szabadon tartható sokkal erősebb fegyvernek, persze azóta sem folyik patakokban a vér. Történt még egy jó dolog viszont, végre a gáz-riasztó fegyverek is szabadon tarthatóak lettek úgy ahogy majdnem egész Európában, bár megjegyzem, sok európai államban (Svájc, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Norvégia, Finnország, stb) néhány fajta éles lőfegyver is teljesen szabadon tartható!!! De minket itt most a gumilövedékes fegyverek érdekelnek, tehát elég a meséből.

 

Így lett, ez van

Szóval 2004-et írunk, új fegyvertörvény lépett hatályba, Keserűék kihozták a Magnum Defender 1-est, aminek dobjába elölről kellett benyomni a 10 mm-es gummancsot majd hátra a 6 mm-es flóbert hüvelyt/csappantyút (vigyázat, nem a startpatron!). Ez a fegyver lazán tudta a 20-25 Joule torkolati energiát, nem rossz cucc így elsőre. Voltak még különböző gáz-riasztó revolverek csövéhez csavarható kifejezetten gumilövedékeknek szánt toldatok is, meg 9mm-es csappantyúval használatos és később a Defender 2-es 6mm-es startpatronos majd a .22 Lang-al etethető Keserű Herkules, mely már akár 70 Joule torkoalti energiát is bírt produkálni a megfelelő patronnal, de a hétköznapi .22 Lang patronokkal 30 Jolue körül produkál! Azóta virágzik csak igazán a hazai múzeális gumilövedékes piac és ebben jelentős részt vállalt a Keserű Művek az átalakításaival és  saját gyártásaival, a fegyverekre meg maxium az asszonytól kell megszerzési engedélyt kérni. De tőle rendszeresen :-) Úgy tűnhet, hogy nagyon fényezem ebben a blogban a Keserű Művek fegyvergyárat, noha nekem semmilyen érdekeltségem nincs az ő üzletükben, csupán egy fogyasztó vagyok és hazánkban ők maradtak mára az egyedüli fegyvergyár, tehát egyszerűen sajnos nincs más akit említhetnék.

A múzeális gumilövedékezés hazai kuriozúm, pl. Romániában, Ukrajnában vagy Oroszországban a szerelt gumis fegyverek a menők, a Keserű Művek is alakít át fegyvereket ilyen rendszerre pl. régi PA-63-asokat. A dolog pikantériája, hogy ezek a szerelt lőszeres gumis fegyverek maximum a 30-40 Joulet tudják, nálunk tiltott gyümölcs viszont szabadon mehetnek a több mint kétszer erősebb múzeális gumilövedékes puskák, mint pl. a Vendetta. A múzeális fegyvereket szabadon tarthatjuk, de nem viselhetjük közterületen de van egy zóna...ami meglehetősen...hát szürke.

 

A Zóna…ami szürke

A jogalkotók nem gondoltak a gumiképes gáz-riasztó revolverekre, hoppá. Bizony ma bárki 18 év feletti bűntetlen előéletű állampolgár kérhet viselési engedélyt akár gumiképes gázrevkóra is és hordhatja gumira töltve magánál közterületen, ez sehol sincs szabályozva a fegyvertörvényben, ez a szép benne. Ez kérem egy szürke zóna a jogszabályban, nincs tiltva de konkrétan engedélyezve sem, tehát mindenki saját felelőségére tegye a dolgot, szvsz aki nem rendelkezik éleslőfegyver tartásival az nem veszíthet semmit. Sőt, a Keserű Művek direkt ilyen céllal alakít át Voltran Vipereket, hogy belőlük 12 mm-es gumilövedékeket lőhessünk ki és ezekre a fegyverekre (Viper-08M) kérhetünk viselési engedélyt. Remélem a jogalkotó a közeljövőben felébred és belátja, hogy nyugodtan szabadon tarthatóvá minősíthetik a szerelt gumis fegyvereket is, ahogy a gáz-riasztókat. Bizony egy gumiképes HW-10GR 10mm-es gumira töltve jóval erősebb, mint egy szerelt lőszeres gumis pisztoly, melyekkel egy szinten a manapság igen elterjedt RG-89s van.

 

7 komment

Címkék: puska önvédelem jogszabály gumilövedék revolver szürke zóna gázfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr54541790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddy55 2010.03.04. 14:35:30

Na szóval akkor egy kesernye magnum defi-M amire ki lehet váltani a viselésit, de a forgó tárba be lehet tölteni a 6 gumit is.Akkor a törvény nem tiltja h én ezt gumival betárazva viseljem ha van viselésim ?

Eddy55 2010.03.17. 13:24:37

:D köszi ez fasza :D

Gyifko 2010.05.09. 19:54:40

Kedves Kickgunner!

a minap felkínáltak nekem egy TOZ 8-as 5.5 re átalakított indítópatronos távcsövest. A kérdésem az hogy kell e rá engedély vagy bármiféle okmány, 18. elmúltem.
válaszodat előre is köszönöm!

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.05.11. 08:39:08

@Gyifko: Hi!

Ha muzeális, akkor természetesen nem kell.

Gyifko 2010.05.12. 20:59:55

Ha jól tudom MHSZ-es puska, az úgy akkor engedélymentes? papírjai asszem nincsenek...

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.05.13. 11:05:13

@Gyifko: Ahogy írtam, ha már át van alakítva muzeálisra akkor engedélymentesen lehet tartani.
süti beállítások módosítása