HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.

2009.05.11. 20:56 Kickgunner

Ismét egy hazai fegyverről lesz szó, a Keserű Művek legújabb gumilövedékes fegyveréről, a Keserű Onestáról, mely egy 18mm-es névleges átmérőjű gumilövedék kilövésére alkalmas 4 lövetű forgópisztoly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Külcsín

A fegyver nagyon nagy méretű, szerintem kb. akkora lehet, mint az X-frame Smith & Wessonok, viszont meglepően könnyű, már-már játékfegyvernek hat kézbevéve. A fekete festés rajta sajnos nem valami tartós, már igen kevés használat után elkezdett itt-ott kopni. A 18 mm-es csőtörkolat brutális szemből nézve, a csőben akasztó nem található. A fegyver irányzéka sajnos nincs jól eltalálva, a nézőke sokkal szélesebb, mint a célgömb, ezért csaknem használhatatlan. A Defender/Herkules tokméretű fegyverek nézőke vájatai keskenyebbek a célgömbnél, az Onesta esetében a ló másik oldalára került a gyártó. A fegyver markolata magával a fegyverrel arányos, de mégis feleslegesen nagy méretű, kb. kétharmad ekkora méretű markolat bőven elég lenne, a fegyvernek alig van visszarúgása, így tulajdonképpen nagyon megmarkolászni szükségtelen. A forgópisztoly kakasát viszonylag könnyű kézzel felhúzni (elengedhetetlen a lövés kiváltásához), de érzésem szerint a kakas felhúzónyúlványt méretezhették volna valamivel nagyobbra és a felületét is készíthették volna sokkal durvábbra, esetleg más mintázatot is alkalmazhatna a gyártó, mondjuk sűrűbb és mélyebb vájatokat. A Dromedár prototípuson szerintem jobb volt a kakas formája. Maga a fegyver kidolgozása amúgy nem rossz, szerintem kifejezetten szép, az illesztések is jók, a csőfar-dob hézag elhanyagolható mértékű.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belbecs

Az Onesta tokja és dobja alumínium ötvözet, a csőben van egy acél csőbetét valamint a forgódobon a dogforgató szemölcsök is acélból vannak, az elsütőszerkezet spiáter. A csőben nem található akasztó, szépen át lehet rajta látni. A fegyver elsütőszerkezete csak SA, tehát minden lövés előtt fel kell húznunk a kakast. A dob nem billenthető ki oldalra, ki kell húznunk a dobtengelyt és ki kell vennünk az egész forgódobot a fegyverből az újratöltéshez, majd töltés után visszaügyeskedjük a tokba a dobot, majd betoljuk a helyére a dobtengelyt, pofonegyszerű, legközelebb a Micromaxhoz áll ez a metódus. Jól bezsírozva könnyedén betolhatók a 18mm-es gumilövedékek a dobfuratokba, számszerint négybe, hátulra pedig az ebben az űrméretben szokásos 9mmK riasztópatronok valók. A fegyver minden kakas felhúzáskor 90 fokot fordít a forgódobon, mely töltényűrönként csak egy lövedékre tölthető, tehát duplagumizni nem lehet vele. A kakas felhúzása nem nehéz, de ha közvetlenül előtte zsíroztuk a gumilövedékeket és töltöttük be őket, akkor nem árt alaposan megmosakodni, mert a kakasról nagyon könnyen lecsúszhat az ujjunk felhúzáskor. Jókora utat kell megtennie a kakasnak, míg hátsó helyzetben rögzül, ezt alaposan be kell gyakorolni. Miközben húzzuk hátra a kakast már a végefelé van egy jól hallható kattanás, ez jelzi, hogy a forgódob a helyes, lövéshez megfelelő pozíciójában van, de innen még kb. 1-1.5 milimétert tovább kell húznunk, hogy a kakas is rögzüljön. Elsőre igencsak megtévesztő, tehát nem árt nagyon jól begyakorolni a lövés műveletét, hogy stressz helyzetben ne csak azt nézzük, hogy húzogatjuk hátra a kakast aztán mégsem tudunk lőni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zárszó

A fegyvert alávetettem egy gyors és rövid tesztnek. Erejére nem lehet panasz, minimum olyan erős, mint a Keserű Vendetta, olyan 90-110 Joule környékére tenném. A fegyver pontossága önvédelemre megfelelő, kicsit a célzott pont fölé hordott nekem 3 méterről lőve. A Revenge és a Herkules pontosabb szerintem, de a mellalak hozható gond nélkül ideális önvédelmi távolságon az Onestával is. Akit ebből akár egy gumimaci is mellbekap, annak igencsak komoly fájdalomban lehet része. Közeli fejlővésnél végképp nem állnék elé, köszönhetően annak, hogy a dobot csak töltényűrönként egy gumira tölthetjük, így nagyon közelről picit talán "overkill" is lehet. A fegyver ára 30 ezer forint, ezzel az árral párhuzamban van a fegyver minősége és kivitelezése, túl sok panasszal tehát nem élhetünk.

Úgy gondolom, hogy az Onesta megéri a pénzét, korrekt "kis" önvédelmi kéziágyú, jelenleg 4 lövetű 18mm-es gumivetőként egyedülálló a piacon, közeli távon azt tudja, mint két Vendetta/Omerta/Godfather és azoknál sokkal kisebb is, elsődleges otthonvédelmi fegyvernek is megfelelő szerintem, persze sok gyakorlás után, mert az éjjeliszekrényről felkapva nem elég pusztán csak az elsütőbillentyűt húzogatni.

8 komment

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr621115826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Gol 2010.10.13. 17:30:09

Szia!
Alkalmas ez a kézi ágyú, hogy övre akasztva hordjuk? No, nem az utcán, csak munkahelyen. Vagy nagyon nagy és kényelmetlen? Nekem munkahelyen belül is nagy távolságokat kell bejárnom, nem egy helyben ülök. Üdv

ReAl2 2011.01.14. 20:36:57

Tisztelt Kickgunner!
(És más szakértők).
Légyszíves segítsetek nekem végre tisztán látni ebben a bonyolult helyzetben. Vettem egy ilyen revolvert (Onesta), a polírozott verziót, 4” csőhosszal. ( Kipróbáltam, és megdöbbentően meggyőző) Kifejezetten otthonvédelmi céllal vásároltam, de most hogy a neten olvasgatok a témában, kicsit el vagyok kenődve, mert nem megyek el ezeken a törvényeken, (eléggé szaknyelv ízű) meg olvasok olyan dolgokat magával a gumilövedékes fegyverekkel kapcsolatban, amik nem túl bíztatóak. Szeretném egyértelműen feltenni a kérdésem, amire hasonló választ várnék, mert ahány ember, annyi félét beszél. Tehát: Éjjel arra ébredek fel, hogy betörtek az udvarra. A betörőnél kés, vagy ütő alkalmatosság van. Mi történik, a törvény szerint, ha a komát megkínálom négy gumimacival, :) és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen tartom? Hallottam olyat is, hogy lefoglalják a revolvert, és az életben nem látom többé. Mi ebből az igazság? Légyszíves segítsetek. Megvédhetem magam, és a családom anélkül hogy én kerülnék bajba, vagy nem?
Tisztelettel: ReAl2

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2011.01.14. 22:41:40

@ReAl2: Megvédheted magad és családod, de utána nem árt egy jó ügyvédet fogadni. A karhatalom üldöz minden állampolgárt, aki képes magát megvédeni és önvédekezés után azt viszik el aki állva maradt. Jogbizonytalanság van sajnos és Magyarország távolról sem jogállam.

ReAl2 2011.01.15. 09:04:17

Köszönöm Szépen elkeserítő válaszod. Egyszerűen röhejes, hogy amiért vérrel, és verejtékkel megdolgoztam, mindenféle szedett - vedett korcs elveheti tőlem. Azért mindent megteszek annak érdekébe, hogy ez ne történhessen meg, gondolok itt a gumimacikra :)).
A szerkezet amúgy meggyőző erővel bír, nem hiszem, hogy valaki akár csak játékból is szeretné kipróbálni. Teljesen meg vagyok vele elégedve, azt a teljesítményt hozza, amit elvárok tőle. Lehetne pontosabb, de ha céllövő fegyvert akarok venni, hát azt veszek, nem gumisat. Csak ajánlani tudom. Köszönettel: ReAl2

ReAl2 2011.01.15. 09:06:44

Drágalátos kormányunk hozhatna egy olyan törvényt, hogy a házamon belül megvédhessem azt ami az enyém... no comment.

párduc45 2017.04.29. 19:02:47

ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDANI MEFGKÖSZÖNÉM. Üdvözlettem Antal
süti beállítások módosítása