HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Sokadik Magnum Defender

2009.07.27. 13:12 Kickgunner

Ezen bejegyzésben ismét a Keserű Művek fegyvergyár egy újításáról lesz szó, ugyanis kihozták a 12mm-es gumilövedékes Herkulest gáz-riasztó kivitelben, mely már nem 8mmK töltényt használ indítópatronként, hanem a jólval elterjedtebb 9mmK-t és a fegyver Magnum Defender-M néven került forgalomba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magnum Defender-M aluminium tokos, spiáter forgódobos szerkezet (spiáter dobforgató koszorúval, hiszen az öntőforma ugyanaz maradt), gyakorlatilag felépítésében teljesen megegyezik a korábbi  hasonló tokos fegyverekével. Aki kiváncsi a fegyver felépítésének részletesebb bemutatására, az elolvashatja ezen korábbi bejegyzésnél: kickgunner.blog.hu/2009/01/30/az_eros_heraklesz_fegyvere

A fegyver abban különbözik korábbi muzeális társaitól, hogy gáz-riasztó minősítést kapott, tehát kérhető rá viselési engedély. A rég nem gyártott Viper-08M mellett tehát ez a másik 12mm-es gumilövedéket kilőni képes gáz-riasztó revolver, ami létezik. Gáz-riasztó jellegéhez mérten a csövébe került egy méretes akasztó, hogy a gumin kívül más szilárd lövedéket ne lehessen kilőni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fegyver töltése úgy történik, hogy a forgódobba hátulról betöltjük a 9mmK indítópatronokat és elölről pedig a 12mm-es gumilasztikat, melyek töltése nem egy nehéz feladat, de persze a zsírozás kötelező.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összegzésként túl sok újat nem lehet elmondani erről a fegyverről, hiszen csak apróbb tulajdonságokban tér el a már legalább 15 éve gyártott elődeihez képest. A legfontosabb újdonság, hogy immár közterületen is viselhető, ha kiváltjuk rá viselési engedélyt. Még jobb eszköz lenne, ha kihoznák Gumbull méretben, de persze ez a méret is még kényelmesen rejthető. Sajnos az elődöknél már "megszokott" negatívumok is megmaradtak úgy , mint spiáter dobforgató koszorú és a néhol rémesen vékony töltényűr. A gyártó saját bevallása szerint a fegyver csőtorkolati energiáját 50-55J körüli értékben állapította meg, átlagos élettartamát 200 lövésben. A fegyver ára 24-25000 forint körüli jelenleg, ennyi pénzt szerintem bőven megér.

A fegyver pozitívumai, hogy:

  • -könnyű
  • -hordható méretű
  • -olcsó
  • -megbízható
  • -tekintélyes "megborító" képességgel rendelkezik

negatívumai:

  • -rendkívül alsó kategóriás elkészítési minőség
  • -viszonylag alacsony lövésszámot bír el (élettartam)
  • -betonkemény sütés (női felhasználók kizárva)

 

A fegyvert gyűjtőknek nem ajánlom, gyűjtői értéke szinte semmi, akiknek nagyon ajánlható az az utcán gumival is önvédekezni akaró átlagpolgár. A fegyver aluminimum tokjának köszönhetően igen csak könnyű, mindennapi viselésre jó választás, használható gáz-riasztóként is, olcsó 24 ezer forintos ára miatt nem éri nagy kár az önvédekező polgárt, ha esetleg a helyzet úgy hozná, hogy az üres fegyvert a Dunába kelljen dobni menekülés közben vagy netán a karhatalom foglalja le határozatlan időre. Ha 2-3 dobnyit kilövünk vele hiba nélkül, akkor már mondhatjuk a fegyververre, hogy megbízhatóan üzemel. A fegyvert nem az örökkévalóságnak tervezték, tehát ennek fényében is kell kezelni, az a jellemző tendencia, hogy egy 24 ezer forintos fegyverrel nem lő a felhasználó 200-at, hiszen az már a fegyver árának tekintélyes részét jelentené, de tessék szépen gyakorolni, gyakorolni, hiszen stressz helyzetben a gumilasztival jól kell célozni, míg a gáz-riasztó fegyverekkel elég csak a célpont irányába lőni. Néhány tucat lövést gond nélkül ki merhetünk lőni a fegyverből.

A fegyver megéri az árát, már csak kettős jellegéből adódóan is. Ha csak muzeális lenne úgy nem ajánlanám senkinek.

9 komment

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver gázfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr361270880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csirmi 2010.04.27. 19:23:39

Segítséget szeretnék kérne.
Vásároltam egy ilyen fegyvert,szeretnék rá viselési engedélyt,de nem kaptam meg,mert muzeálisként van nyilván tartva.
Mit csináljak,hogy meg kapjam rá a viselési engedélyt?
Előre is köszönöm segítségedet.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.04.28. 16:13:38

@csirmi: Nem lehet muzeálisra kapni. Olyat kell vásárolni, ami gáz-riasztónak van levizsgáztatva. Ilyet jelenleg újonnan nem lehet kapni, mert a gyártó engedélyét bevonták, jelenleg muzeálisat gyárthatnak csak, de használtan nagyon sok gázriasztó változat van kint.

csirmi 2010.04.28. 19:35:39

Én is így tudtam csak ,hogy a gyártó így hirdette, idézem."Ez a fegyver abban különbözik a korábbi muzeális típustól,hogy gáz- riasztó minősítést kapott,tehát lehet rá viselési engedélyt kérni".
Én becsapottnak érzem magam,mert ezért vettem í jent,ha nem így hirdeti nem vettem volna meg.
Gondolkozom írok a fogyasztó védelemnek,mert így be csaptak.
Köszönöm, hogy válaszolt kérdésemre.

csirmi 2010.04.28. 19:43:57

Szerinted ha kérném a fegyver új bolli be vizsgálását, gáz-riasztó minősítés meg kapná a tanúsítványt.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.04.28. 21:03:32

@csirmi: Kétlem, hogy ezzel hirdették volna, legfeljebb a valóban gáz-riasztó verzióját. A Keserű Művekre jellemző, hogy egész más fegyvert hirdetnek honlapon, újságban mint amiből készletük van a boltjukban. Vásárláskor meg kellett volna nézned, hogy mi van ráírva az MKH tanúsítványára, úgy nem tudnak becsapni. A két fegyver különbözik egymástól még ha nem is jelentős mértékben, de semmikép sem kapná meg a gáz-riasztó tanúsítványt, kár vele vesződnöd.

csirmi 2010.04.29. 19:28:49

Köszönöm szépen a fel világosítást,nagyon rendes vagy.

The Gol 2010.10.09. 14:14:31

Szia Kickgunner!
Jó a blog, sok hasznos információt kaptam vásárlás előtt. A végeredmény egy Kesereű Magnum-M 12 Gumi lett. Tudom, hogy muzeális a minősítése, így nem kérhető rá viselési, de elsődlegesen otthonvédelemre kell. No, meg az ár. Ráadásul ez az első fegyverem, kezdésnek ez is megteszi. Egyébként hordom utcán is a munkahelyemről hazáig, megfogadva a fegyverboltos tanácsát:
- Inkább követek el szabálysértést és járok bíróságra, mint hozzám járjanak a kórházba. Jogkövető állampolgárként hagyom magam kirabolni bántalmazni, vagy magam próbálom a "saját közbiztonságomat" javítani. Hát igen.
Lenne néhány kérdésem:
1. Másodlagos fegyvernek ajánlanál-e pisztolyt, vagy ide is revolver a célszerű?
2. A gáztöltények szavatossága mennyire valós? Az enyém 2015-ig van címkézve. Ez azt jelenti, ha kicsomagolom, betöltöm és a fegyverben tárolom, akkor évek múlva is hatásos?
3. Ha gáz-riasztó minősített fegyvert szeretnék, de gumizható is legyen, akkor a jelenlegi kínálat a Röhm és az Alfa?
4. Az otthon védelem kiterjed a munkahelyre is? Egyedül dolgozom, későn zárok, viszonylag nagy a készpénzforgalom, feltűnnek gyanús alakok, stb.
További jó blogozást!
Üdv:
The Gol

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2010.10.13. 11:02:29

@The Gol: Szia!
-Ha elsődlegesen otthonvédelemre kell, akkor egy 18mm-es Onestát javasolnék inkább.
-Másodlagos fegyvernek is csak revolvert. Szilveszterre meg játszani jó csak az öntöltő pisztoly.
-A gáztöltények a dobozán feltüntetett dátumig biztosan szavatosak, a te esetedben 2015-ig bátran viselheted betöltve. 2015 után már bizonytalan lehet a gáz állapota működtetéskor, lehet hogy még egy évig jó lesz, de lehet hogy csak egy hónapig. 2016-ban lődd el gyakorlás képpen.
-Jelenleg sajnos nem lehet újonnan gumibarát gáz-riasztó revolvert venni.
-Az otthonvédelem bármely magánterületre is kiterjedhet, ha nem az utcán dolgozol, akkor jogilag ugyanannak minősül a munkahelyi önvédelem, mintha otthon követted volna el. A jogszabály otthonvédelmet nem ismer, jogos védelem van.

The Gol 2010.10.13. 16:33:59

@Kickgunner: Szia!
Köszi a válaszokat. Ha nincs gumibarát gáz-riasztó, akkor marad a gáz-riasztó és revolver. Kellene a viselési.
Megtörténtek az első gyakorló lövések a Magnummal. 200 lövés garantált? 6 lövést bírt ki hiba nélkül. A hetedik lövésnél revolverezni szerettem volna (két gyors lövés egymás után), de a második már csettent, mert nem forgatta tovább a dobot. Valamint a cső hátsó részénél van (volt) egy stift beütve (akasztó?), ami nemes egyszerűséggel oldalt kirepült. Még garis, de oda a bizalom. Éles helyzetben ez végzetes lehet. Ezt egy pisztoly is tudja, ha elakad.
Üdv
süti beállítások módosítása