HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Csillogó gumibarátság

2009.08.18. 15:40 Kickgunner

Ezen bejegyzésben egy 1994-es gyártású PTB452 számú Röhm RG99 gumibarát, nikkelezett felületkezelésű revolverről lesz szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis típus történelem

A cikk főszereplője nagyon sokban különbözik a mostani RG99N modelltől, mely utóbbi gyakorlatilag az RG89N 4 colos kivitelű változata. A régi, gumibarát RG99-es a már rég nem gyártott RG69 és RG79 tokját kapta, benne az acél elsütőszerkezettel, tehát a címszereplő RG99-es nem más, mint egy 4 colos csövű nikkelezett RG79-es. Korábban a Röhm négy különböző modellt gyártott ebben a tokméretben (K frame), az RG69/79/89/99 típusjelű fegyvereket. Az RG69 volt a csúcsmodell, acél az egész dob, a komplett elsütőszerekezet és a tűzfal is, kb. kétszer drágább fegyver volt, mint az RG89. A soron következő modell az RG79, ami az RG69 acél elsütőszerkezetes tokját kapta, de a csőköpeny viszont a régi RG89-es formáját idézi, a forgódobja spiáter, tehát a fegyver amolyan átmenet az RG69 és RG89 között a minőségét tekintve. Az RG89 esetében csak a tűzfal és a dobforgató koszorú acél, minden más spiáter, viszont a Röhm által alkalmazott spiáter a gáz-riasztó piacon a legtartósabbak között van, a Röhm összes revolver konstrukciója nagyon tartós és megbízható. Az RG99-es dobja is spiáter, tehát a fegyver gyakorlatilag a csövét kivéve azonos az RG79-el. A régi és új RG99 illetve RG99N közötti eltérés külsejükben is látszik, hiszen csőköpenyük formája is eltérő, amellett, hogy az új RG99N szimplán az RG89N hosszú csövű változata. Az RG69N is jelentősen módosult a régi RG69-hez képest, hiszen az új modellnek már csak a dobja acél, az RG89/89N-hez hasonló spiáter elsütőszerkezetet kapott a fegyver. Az RG79 gyártását már rég beszűntették, új N jelű modell nincs belőle, de itt meg kell jegyezni, hogy RG79 néven két különböző tokméretű, egy 5 és egy 6 lövetű revolver is forgalomba került. Egyik N jelű új Röhm revolver modell sem gumibarát! De térjünk vissza ehhez a PTB452-es RG99-hez.

Külcsín

Tehát az RG99 egy K frame tokméretű revolver, teljes hossza 225mm, üres tömege 750g. Mindennapi viselésre nem igazán ajánlható, ahhoz már túl nagyméretű a fegyver. A címszereplő modell nikkelezett felületkezelésű, mely igen tartósnak tűnik, hiszen néhány apró karcot eltekintve a 15 éves fegyver felületén egyáltalán nem látszik kopás. Picit zavaró, hogy jól megnézve a forgódob és a fegyver többi részének felületkezelése némileg eltér egymásétól, ennek nem tudom mi lehet az oka, de az új gyártású RG99N-ek esetében is ez a helyzet, tehát nem egyedi jelenség. A dob egyébként felületkezelésétől eltekintve pont ugyanolyan, mint az RG89s esetében, tehát 8.2 és 10mm-es gumilövedékre gumibarát. A csőfar-dob hézag 0.8 mm körül van, alig egy hajszállal nagyobb, mint az RG89s esetében. Az irányzékok a jól megszokott Röhm revolver irányzékok, semmi extra. A csőben ferdén és viszonylag mélyen ül az akasztó, alig észrevehető szemből nézve, ettől igencsak impozáns a revolver csőtorkolata, ha nem lenne benne a menet a rakétakilövőnek akár még éles fegyvernek is nézhetné az ember. Ezen a példányon nem a gyári famarkolat van, mert az sajnos sérült, ezért az RG69 famarkolata került rá.

 

 

 

 

Belbecs

A revolver SW dobnyitású, DA/SA elsütőszerkezetű, egyidejű hüvely ürítéses, a forgódob az óramutató járásával ellentétes irányba forog és hat töltényűrt tartalmaz. Ahogy már korábban írtam jelentős számú acél alkatrészt tartalmaz a fegyver. Az elsűtőszerkezet full acél, nagyon szép hangja van és kiváló a sütése.

A gumilövedékeket a dobba hátulról lehet betölteni, ahogy a többi Röhm modell esetében is. Csak 10mm-es gumilövedékekkel próbáltam ki a fegyvert. Nagyjából akkora erővel küldi ki a lövedékeket, mint az RG89s, viszont valamivel pontosabbnak találtam a fegyvert, ez valószínűleg a jóval hosszabb cső miatt lehet, hiába nagyobb egy hajszálnyival a csőfar-dob hézag, gyengébb teljesítményt nem tapasztaltam.

 

 

Összegzés

A nikkelezett felületkezelésű RG99 egy igen szépen megalkotott gáz-riasztó fegyver, ám mindennapi viselésre nem alkalmas és otthonvédelemre sem kielégítő a 10mm-es gumilövedék, akkor kinek is ajánlható? Nos, gyűjtőknek. A fegyver önmagában nagyszerű, igazi ékszer a fegyverek között, véleményem szerint gumibarát fegyverből csakis az Erma EGR66x vetekedhet szépségével. Tehát otthon a vitrinben a helye, meg lehet vele Clint Eastwoodosat játszani az impresszív 4" cső okán, az csak bónusz, hogy tud gumilövedéket is lőni :-) Jó állapotú példányai eredeti fa markolattal 45-50 ezer forint körüli áron már megkaphatók, sajnos régóta nem gyártják már ezt a típust, itthon viszonylag ritka is ez a verzió, ez a példány is külföldi netes rendelés eredménye, a fekete felületkezelésű sokkal gyakoribb.

2 komment

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver gázfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr21319872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick7 2009.12.12. 00:30:52

Tiszteletem,

Érdeklődöm, ön milyen önvédelmi gáz-riasztó fegyvert ajánlana?? forgótáras, vagy öntöltős, illetve milyen márkát??
Nekem nagyon tetszik a Rohm rg99n, de ahogy olvasom, azt csak otthon a vitrinben lehet használni...:)

Köszönettel G.

Anomalocharys 2009.12.12. 11:44:02

www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/revolver_ontolto.5.php

Szvsz, ezt olvasd végig.
Egyébként saccra, forgótáras lesz a válasz, ár szerint rendezve a típusokat:
-Röhm
-Alfa
-Weihcrauch

Ha gumizhatót szeretnél, akkor pedig:
-Röhm Rg89S
-Alfa G030

Beszerezhetőségre és árakra pedig itt látsz irányadó dolgokat:
gunbox.park.itigia.hu/hu/keszlet/
www.gunbox2.eu/hu/keszlet/
süti beállítások módosítása