HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Gumibarátság

2009.02.18. 10:45 Kickgunner

Ezen bejegyzésemben egy régebbi fegyver új, csak Magyarországra a Gunbox részére gyártott változatával ismertetem meg olvasóimat, ez a fegyver pedig a Record Chief névre hallgat, illetve annak egy gumibarát verziójáról van szó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiindulási alap

 

Még az 1990-es években egy német cég, a Rhöner-SM (1999-ben csődbe ment) készítette el az SM 2000-es revolverük egy olcsóbb változatát, az SM Chiefet. Ez volt a gyár utolsó fegyvere. Az eredmény egy eléggé masszív, 6 lövetű K-frame méretű revolver lett, kb. 3" hosszúságú csővel, számos acél alkatrésszel, de többnyire spiáter volt a fegyver. Amolyan RG-89 kategória. A gyár becsődölése után újáéledtek Record név alatt a közelmúltban pár évvel ezelőtt. Előbb az eredeti SM2000-est élesztették fel, majd később a Chiefet. A két fegyver a csőköpeny alakjában, az irányzékok méretében és alakjában tér el leginkább egymástől, egyébként teljesen azonosak, a Chief az SM2000-nek egy olcsóbb változata, ugyan azt a műszaki tartalmat nyújtja, egy középkategóriás megbízható fegyver. A fegyver alapverziója természetesen nem gumibarát, ahogy a bevezetőben említettem egy speciális változat a blog bejegyzés tárgya.

 

Ezt a verziót kizárólag a Gunbox részére készítik a németek. Mivel sajnos nagyon sokat romlott a forint (a cikk írásának idején 308 körül van az Euróhoz képest), ezért a külföldről importált gázfegyverek is iszonyú mértékben drágultak. Az eddig 25900 forintért megvásárolható RG-89s 30000 forint körül mozogna, ha lenne, de sajnos most egy ideig szünetel az importja, pont ezen ok miatt kerül hazánkban forgalomba a gumibarát Record Chief, mely amolyan olcsóbb helyettesítője próbál lenni az RG-89s-nek és nagyon úgy tűnik, hogy be fog válni, mivel a 24900 forintos árát maximálisan megéri, hiszen szerencsére ugyanolyan jó német minőséggel van dolgunk és egyáltalán nem egy Tesco gazdaságos megoldás a fegyver.

 

Külcsín

 

A fegyver valamivel nagyobb méretű, mint az RG-89s, kb. másfél centivel lehet hosszabb, súlyuk megegyezik, csupán néhány gramm a különbség. Alap áron jár hozzá egy fekete combat markolat, amivel nagyon "taktikainak" néz ki a fegyver és igen jó a fogása is. A fegyver fekete felületkezelése elég tartósnak bizonyult eddig, nagyon meg vagyok vele elégedve. Az irányzékok jól láthatók, a csőben az akasztó leginkább a csőfar felöli részen található meg, a csőtorkolat elég impozáns, mivel csak igen közelről látszik szemből az akasztó. A csőben nincs menet és a fegyverhez sem jár rakéta kilövő toldat, ez a költségcsökkentés miatt volt, tehát aki rakétázni is akarna ezzel a fegyverrel, az pórul jár, bár itt kell kimondani, hogy rakétázni inkább egy jó öntöltő vagy csúszótáras olcsó 6mm flb. platz tölténnyel működő pisztoly javasolt. A fegyverhez jár egy átlagos, a Record fegyverekhez tartozó sötétszürke táska, benne a használati utasítással és egy tisztítókefével.

 

Belbecs

 

A fegyver számos acél alkatrészt tartalmaz (csőbetét, dobforgató koszorú, kakas, tűzfal). A dob nyitása Colt rendszerű, a revolver bal oldalán a forgódobdob mögött lévő dobnyitót hátra kell húzni és kidönthető a hat töltényűrös forgódob. A fegyver csak 10mm-es gumilövedékkel tölthető, nagyobb nem fér bele, kisebb meg kigurul. A töltés az RG-89s-el ellentétben elölről történik, tehát a gumilövedékeket a forgódobba elölről kell tölteni, a 9mm K indító patronokat pedig értelemszerűen hátulról. A gumilövedékek betöltése nagyon egyszerű és könnyű, nem kell préselni, simán ujjal benyomható, tehát az RG-89s-hez képest sokkal könnyebben tölthető, hatalmas pozitívum. Ettől függetlenül érdemes zsírozni a gumilövedékeket, kíméli a fegyvert és javul a pontosság. A revolver sütése DA-ban nagyon jó, önvédelemre abszolút megfelel. A gumilövedékek kb. 35 Joule energiával hagyják el a csövet, ez önvédelemre elegendő és biztonságos is.

 

Összegzés

 

A Record Chief ebben az árkategóriában majd hogy nem tökéletes fegyver, igazán jó alternatívája a Röhm RG-89s-nek. A fegyverre ugyanúgy jellemző a német precizitás és a kiváló anyagok, a tartósságával nem lehet gond. Gáz-riasztó fegyverként is megállja a helyét, de igazi "ereje" abban rejlik, hogy képes gumilövedéket is kilőni. Nekem külsőre picit talán jobban is tetszik, mint az RG-89s. A fegyver gumilövedékkel igen pontosnak mondható. 5 méterről lőve pár centivel a célzott pont fölé csapódnak a lövedékek, de a szórása kb. egy tenyérnyi. Ezért az árért még muzeális gumis mezőnyben is sokkal rosszabb anyagú, rosszabb elsütőszerekzetű fegyverek kaphatók, arról nem is beszélve, hogy a Chiefre kérhető viselési engedély, hiszen jogilag gáz-riasztó fegyvernek minősül! A fegyver még csak két napja kapható, de várhatóan sikeres termék lesz és reméljük, hogy még hosszú ideig kapható lesz, még azután is, hogy visszakússza magát a Forint. A lényeg, hogy a fegyvert nagyon megszerettem, azóta rá sem néztem a 10mm-es Herkules-09M-re. A Record Chief ezért a pénzért nagyon jó vétel!

 A méretbeli különbség a Record Chief (alul) és a Röhm RG-89s (felül) között:

20 komment · 1 trackback

Címkék: önvédelem gumilövedék revolver gázfegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr34950188

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.31. 02:28:03

A gáz -és riasztó fegyverekrőlAz utóbbi időkben sokszor lehetett hallani a híradásokban, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy vesz magának gáz -és riasztó fegyvert. 2004. szeptemberétől könnyebben juthat valaki gáz -és riasztó fegyverhez. De mit kell hozz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerohu 2009.02.18. 22:10:12

Igeretesnek tunik. Azt lehet tudni hogy ezt eleve ilyennek gyartjak vagy a normal chiefekbol alakitjak at viperhez hasonlo modon?

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.18. 22:35:11

@zerohu: Erről nincsenek biztos infóim, de szerintem félkész Chiefeket alakítanak át. Külön betétcsövezik őket az tuti, látszik is a stift a csőköpeny tetején amivel rögzítve van, a forgódobokat szerintem külön ilyennek gyártják. A tok megegyezik a nem gumibarát verzióéval. Egyébként jelentősége nem nagyon van a dolognak, hiszen nem sokkal drágább a nem gumibarát verziónál.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.19. 15:22:00

Nah akkor egy kis pontosítás, utólag fel lettem világosítva a gumibarát kialakítás végett :-)

Tehát a tok és a csőköpeny ugye azonos a hagyományos Record Chiefével, a betétcső a .380 ME GUM verzióé, csak hosszabb és mélyebben belógó akasztó van behegesztve, a dob pedig szintén az eredeti Chiefé, csak mintegy 14mm-en szemből fel van bővítve a hat dobfurat.

Egyébként abszolút anti buhera a fegyver, nagyobb gumi betöltésétől meg mindenféle nem szabályos gáz-riasztó patron használatától szétnyílik a forgódob, tehát csakis rendeltetésszerűen szabad megtölteni, 10mm gumi és/vagy 9mm K riasztó vagy gázpatron, mindenféle hókusz-pókusz nélkül. :-)

Rapsic 2009.02.21. 20:22:53

Kedves Kickgunner mester!

Csak mostanában gondolkodtam el önvédelmi/otthonvédelmi fegyver beszerzésén és olvasgattam ezt az oldalt valamint a gazpisztoly.hu-t.
Optimális megoldásnak tűnik a gumibarát gáz-riasztó kategória, de ha jól látom az ellátottság finoman szólva is kihívásokkal kűzd...
RG89s valamint viper-08M már nem kapható. A Record Chief gumibarát nagyon megtetszett, de már az sincs a Gunboxban.
Viszont nem igen esik szó egy Röhm RG59 DD-2 gumibarátról. Ez folyamatosan kapható, ami a fentieket tekintve legalábbis gyanús.
Gumis rakétás jó minőség (?) olcsó.
Akkor miért nincs a középpontban?
Írnál pár sort róla?
Persze nem akarom egy leendő nagy témádat elsütni, ha későbbre tervezted.
Köszönettel:
Rapsic

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.21. 21:18:29

@Rapsic: Tiszteletem kedves Rapsic!
A Röhm RG-59 DD2 sajnos a fent említett három gáz-riasztó fegyverrel nem egy kategória. Bár forgódobja gumibarát (ahogy sok más gáz-riasztó revolvernek is), sajnos a csöve nem az. Az RG-59 DD2-höz gyárilag jár egy rövid 15mm-es kaliberű gumilövedékes toldat, tehát gumilövedék kilövési képessége ugyanannyi, mint egy gumilövedékes toldatos HW-37-nek, vagy akár RG-59N-nek, csak DD2-nél a toldat benne van az alapárban. Az RG-59 DD2 9mm-es csővel rendelkezik melyben az akasztó gyakorlatilag kettévágja a 8.2mm-es gumilövedékeket, vagy nemes egyszerűséggel azok bent ragadnak a csőben. A régi RG-59 DD volt teljesen gumibarát, dobból tudott gumilövedéket kilőni, hogy a lövedékek egyben távoztak a csőből. Már kb. egy-másfél éve nem kapható a fegyver, használtan is igen ritkán fordul elő. Record Chiefből lesz márciusban viszont.

Rapsic 2009.02.22. 11:09:58

@Kickgunner: Tiszteletem!

Igen így már kezd tisztulni. Szóval akkor ez így bukta utca. Marad az a megoldás, hogy megvárom a márciust meg a Record chiefet. Hogy lehet az, hogy egy ennyire piacképes termékekre mint a gumiképes gáz-riasztó valamint a múzeális elöltöltős ennyire nincs kínálat?
Érdemes foglalkozni a gunboxon kívüli beszerzési forrással? (Valahol olvastam, hogy x terméket a gyártó kifejezetten a gunboxnak gyártja.)
Elképzelhető, hogy régebbi típusokból egyszer majd kapható lesz valahol?
Pl: RG89s Viper-08M Revenge, Rg59-DD...
Vagy ezeknek már LŐTTEK? :)
Bocs, ha sok a kérdés, de a fegyvervizsgán is morogtam a szutyok magyar fegyvertörvény miatt, és szeretném felderíteni a mozgásterünket.
Megtisztelő válaszodat előre is köszönöm. Sok kitartást munkádhoz, mert úgy fest kis hazánkban egyre nagyobb igény lesz rá.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.22. 12:18:57

@Rapsic: Tiszteletem!

A muzeális részét egyedül a Keserű Művek fegyvergyár (inkább manufaktúra) szokta kielégíteni, mely üzemnek fontosabb, hogy mindig újabb és újabb eszközöket kísérletezzen ki, mint hogy régi ám de jól bevált, keresett konstrukciókat gyártson. A Viper-08M-t is ők alkották meg, egy darabig gyártották, majd ködös homályba vesző okok kapcsán megszüntették sokunk bánatára. Jelenleg muzeális témában néha kapható a Keserű Omerta duplacsövű 18 mm-es gumilövedékes puska és a Herkules-12M, utóbbi megvásárlását nem ajánlom. Botrányosan drága fegyver botrányosan gyatra kidolgozásban. A Keserű Omerta viszont nem rossz termék, annak megvásárlását ajánlhatom.
Az új gyártású gumibarát gáz-riasztók közül jelenleg csak a Record Chief kapható, illetve a héten elfogyott, márciusban megint lesz. Ez még csak a bevezető széria volt, meg kellett állapítani, hogy mennyire lehet sikeres ez a fegyver, mielőtt egy nagyobb mennyiséget berendelnek. Ezt is és a Röhm RG-89s-t is a Gunbox részére gyártják, nélkülük nem is lennének ezek a fegyverek kaphatók hazánkban, a Gunbox viszont más boltokba is ad belőle, a Gunmaster Kft-nak és egy gyöngyösi fegyverboltnak is. Az RG-89s forgalmazása az alacsony forint miatt szünetel, hiszen jelenleg több, mint 30 ezer forintba kerülne, de várhatóan később megint kapható lesz, hiszen valamivel precízebb kidolgozású, mint a Record Chief, így igény lenne rá. A Keserű Művek fegyvermanufaktúra tervez piacra dobni, egy megkurtított csövű és markolatú 12mm-es gumilövedékre gumibarát Gázdefendert GázGumBull vagy GumBull néven. Meglátjuk mi lesz belőle, mikor kerül piacra, mekkora mennyiség milyen áron, de engem leginkább az elsütőszerkezete és a felhasznált anyagok érdekelnének. Ha a szokásos alutokos minden más full spiáter Herkules szerűség jön, akkor abból nem kérek. Azért a dobforgató koszorú ne legyen már spiáterből, ez nagyon igénytelen és sajnos tartóssági gondok léphetnek fel hamar. Az RG-59DD szerintem már nem lesz kapható a jövőben.

Rapsic 2009.02.24. 19:40:45

Tisztelt Kickgunner!

Nagyon köszönöm a részletes és értékes válaszaidat. A rendelkezésre álló információk alapján a Record Chief-re esett a választásom. Szeretnék néhány kérdést felvetni a beszerzéssel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy rajtam kívül érdekel még néhányunkat a kérdés. Mint bizonyára tudod mostanában ez a tudás felértékelődik. (Debrecenben a legális fegyvereladás megtriplázódott!!!)
A fegyveraprón nézegettem fegyvereket, de nem tudom érdemes-e célszerű- e itt vásárolni, vagy várjam meg a márciusi szállítmányt. Nem kockázatos neten keresztül fegyvert venni? Mire kell figyelni? A városomban (és a közelben sem) nincs gunbox :). Postai utánvétet a bolt nem vállal. Magánszemély vállalhat? (meló miatt bonyolult Pestre mennem munkaidőben)
Válaszaid, tanácsaid előre is köszönöm.

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.02.24. 20:01:21

@Rapsic: Üdv megint!
A Magyar Posta belső szabályzata tiltja a fegyver szállítását, nem vállalják, csakis futárcéggel megoldható a dolog. Neked kell eldöntened, hogy megbízol-e a fegyveraprón hirdetőkben, én nem tudok garanciát vállalni más emberek után akiket magam sem ismerek. Én a magam részéről használt fegyvert csak úgy veszek magánszemélytől, hogy előtte kézbe veszem, kipróbálom, ha erre van lehetőség, de minimum átnézem, hogy látszólag minden oké. Csak a kép alapján nem veszek, azt bármikor lehet manipulálni, fegyvert előnyös szögből fotózni és a leírásba is azt ír a gazdája amit akar, tehát nagyon észnél kell lenni. Én a magam részéről azt szoktam a vidéki kollégáknak javasolni, hogy amikor a fővárosban elérhető egy fegyver egy boltban, akkor ha tudnak mozgósítsanak ott élő rokont, ismerőst és vetessék meg velük, majd később rendezik a számlát. Boltból véve új fegyver esetén szignifikánsabban kisebb a rizikó, mintha egy használt fegyvert vennénk magánszemélytől.

Rapsic 2009.02.27. 09:07:31

Üdv ismét!

Azt hiszem inkább új fegyver vásárlását preferáljuk. Nem akkora az árkülönbség és a garancia és az üzembiztosság ennyit megér.
Egyébként én sem arra gondoltam, hogy személyesen vállalj felelősséget a fegyveraprós hirdetésekért. :) :)
Bár nem mondom, hogy nincs benne korrekt üzleti lehetőség (pl autóknál láttam ilyet), de ez nem az én asztalom.
Van fövárosi rokonom, de a Gunbox nyitvatartása alatt ő melózik.
Viszont a futárszolgálat az fantasztikus ötlet. Sőt mondhatnám ez az igazi, korrekt célravezető megoldás. Ráadásul mi többen szeretnénk fegyvert vásárolni, tehát a költségek is megoszlanak.
A MKP meg így járt.
Már csak meg kell várnom a márciusi Chief szállítmányt. Bár bevallom a revenge ami most kapható elgondolkodtatott...

Nagyon köszönöm, hogy szakítottál időt a mulya kérdéseimre. Most már mindent megtudtam amit akartam.
Munkádhoz sok sikerélményt és kitartást kívánok.
Ha tudok valamiben segíteni: rapsic23@freemail.hu

lator6 2009.04.27. 20:36:26

Jó estét kívánok! Érdekelne hogy ha gumilövedékes fegyverrel rálövök valakire, persze az önvédelem szabályait betartva, felelőségre vonhatnak-e, ill számíthatok e büntetésre! pl: elvehetik a vadászfegyvereimet?
Válaszát előre is köszönöm!

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2009.04.27. 21:11:16

@lator6: Üdvözlöm!
Sajnos számíthat. Önvédekezés után aki fekszik, azt viszik a kórházba, aki talpon van azt viszik a rendőrök, majd a bíróságon akár 2 évig elemzik azt az 5 másodpercet ami alatt lezajlott az egész védekezés, hogy mit hogy kellett volna csinálnia a védekező állampolgárnak. Hazánkban jelenleg ilyen a Btk, nem éppen lakosságbarát, szinte 100% az esélye annak, hogy fegyverrel történő védekezés esetén bírósági ügy lesz a dologból, az ügyvéden múlik minden. Azt tanácsolom, hogy ha nem az otthonában védekezik, hanem közterületen, valahol a városban és ott használja gáz-riasztó/gumilövedékes fegyverét, akkor semmi esetre se maradjon a helyszínen, semmi kép se várja meg a rendőröket, mert ettől csak bonyolódik az ügy, azonnal el kell szelelni. Otthonvédelemkor sajnos számítani lehet, hogy hosszas jogi procedúra lehet a dologból, mely során bizony elvehetik öntől egyéb fegyvereit is. De ahogy mondani szokás, inkább két rendőr kísérje az embert, mint egy pap. 2010-től az új Btk tervezettel lehet, hogy fog ez az egész változni, ha elfogadják. Egyébként véleményem szerint nem feltétlenül a Btk-val van gond, hanem inkább a bírói gyakorlattal.

opalcsiszolo 2012.02.24. 18:17:27

Szia,
egy egészen más témában szeretnék tanácsot kérni, és előre bocsi, h ide írok: de igen korlátozott a netem, és igazán hozzáértőt sem találtam még ebben a témában.
Szóval: Nemrég vettem egy 18mm-es Onestát, a hosszú csövű változatból. Nem akarok vele legénykedni, de vidéken lakok, és van egy szép feleségem, két lányom, és pár apróság, amit szeretek a magaménak tudni. Szóval amolyan vendégvárónak van.
A nagy kérdés pedig: a vadászboltban ajánlottak hozzá 9X17mm-es "marhalövő" patront, aminek pici viaszcsepp van a tetején és piros lakk a gyutacson. Más fórumokon kérdezősködve úgy találtam, nem egészséges beletenni. Most Lapua van benne. Te mit ajánlasz, ha maximális tűzerőt akarok kihozni úgy, hogy egyben maradjon a stuki?
A másik kérdésem: a dobban a szűkítő betét kb 6mm-re van "kikopva", így vettem. Ez gond? A tűzerő tekintetében szerintem jó, de jogilag? Arról már tájékoztattak, hogy ha felfúrom 9mm-re, az bűncselekmény, mert éles lőszer kilövésére is alkalmas lesz a pisztoly: ezt pedig nem szeretném.Kérlek, akár priviben is, homályosíts meg! :)
Köszönettel: Feco
voyager5@freemail.hu

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2012.02.24. 21:21:00

@opalcsiszolo:
Üdv!

A 6 mm szerintem még a határon belül van, azon talán nem fér át a 9mm-es gumilövedékes lőszer lövedéke, de 7-8mm-en már tuti kimenne, tovább ne kopjon. :-)
A marhalövő patronok 9x27mm-esek, az tuti nem fér be, a rövidebb 9x17mm-es disznóölő verzió meg szerintem feketelőporos, nem hiszem, hogy nagyobb teljesítményt érnél el vele és ráadásul károsítaná a fegyvert is, legoptimálisabb teljesítményt Lapua mellett a Keserű-MFS töltényekkel lehet elérni, nem szükséges mindenféle hentesipari eszközbe való üzemanyaggal etetni, nem erre tervezték a fegyvert.
Üdv

opalcsiszolo 2012.02.24. 21:44:52

Szia, köszi a gyors választ. A "marhalövő" tényleg valami ilyesmi, méretre 9X17mm, a dobozán egy boci kacsint... a halálba? Ahogy írtam, a gyutacs piros lakkal van jelölve, a másik végén egy viaszcsepp. Kérdeztem a hivatalos nevét, de ezt tudták elmesélni... Az Indán a "fegyverek, emberek, félelmek" -vagy vmi hasonló- fórumon tettem fel fotót is, valamikor január elején.
Kérdés viszont: "legoptimálisabb teljesítményt Lapua mellett a Keserű-MFS töltényekkel lehet elérni" -írtad. A Lapua nem a patron neve?? Most megint bekavarodtam...
Üdv Feco

Kickgunner · http://kickgunner.blog.hu/ 2012.02.24. 22:32:44

Üdv!

A Lapua az egy finn márka, a hazánkban is elérhető 9mmK (9x17mm) riasztó töltény márkák egyike. Ha jól emlékszem a Lapua 9mmK riasztó töltényeket Németországban gyártják, de ebben nem vagyok biztos.

opalcsiszolo 2012.02.29. 20:46:50

Igen, épp ma próbáltam ki, fekete gumival. Rúgott, mint a ló, de valahogy az ütése nem akkora a célon, mint vártam volna. 5 méterről a pozdorjalemezt (3mm) nem ütötte át, csak horpasztotta.

Béla Balukirály Tóth 2016.05.02. 13:17:50

Sziasztok,Alfa G040-hez szeretnék töltött a 12-mm lövedékek.Köszönőm a segítséget,üdv Balu

Béla Balukirály Tóth 2016.05.02. 13:27:53

Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel Balu
süti beállítások módosítása