HTML

Önvédelem és hobbi, a gumilövedékes blog

Saját fegyveres tapasztalataim, főleg szabadon tartható fegyverek bemutatása a teljesség igénye nélkül.

Friss topikok

  • N. Imre: Olcsó, de mennyire? (2018.08.18. 08:49) A legolcsóbb
  • Zoltán Vinnai: Sziasztok! Csak annyit szretnék kérdezni hogy mennyibe kerül ez a forgotáras pisztoly (2017.05.20. 21:41) Kéziágyú
  • párduc45: ÜDVÖZLÖM éRDEKLŐDNÉK HOIGY HOL TUDNÉK SZREZVI EGY ILÍEN PISZTOLYHOZZ TÖLTÖTT. hA TUDNA VÍMET MONDA... (2017.04.29. 19:02) A böszme szerzet, avagy 400 Joule szabadon.
  • Béla Balukirály Tóth: Alfa G040 gumis fegyverhez hol tudok töltőt szerezni, mert az ujjaim már totálkárosak.Köszönettel ... (2016.05.02. 13:27) Gumibarátság
  • Kop: Hali! Nemrég beszereztem egy ilyen revolvert. Nem is volt probléma vele addig, amíg meg nem próbá... (2014.03.17. 22:43) Cseh remek

Linkblog

Keresztapus

2008.07.27. 18:10 Kickgunner

Elnzését a majd egy hónapnyi szünetért, nem nagyon értem rá blogot írni valamint egy jó időre leléptem vízpart mellé, távol a PC-től hasat süttetni, szörfölni meg ilyesmik.

Ebben a bejegyzésben a Keserű Godfather 18 mm-es gumilövedékes puskáról lesz szó.

 

Maga a fegyver egy átalakítás, a Keserű Művek egyetlen élesből átalakított gumilövedékes fegyvere (a sírások az éles revolver gumilövedékessé alakítása után sajnos csak süket fülekre találtak). Az eredeti fegyver az orosz IZS-43-as. Lényegében annyi történt, hogy Keserű úr felvásárolt néhány tucat IZS-43-ast, lefűrészelték a csövét, a töltényűrökre rést vágtak és szükítéseket hegesztettek a csőpárba, ami helyet ad egyben a szokásos 9mm Knall indítótöltetnek is. A csőben akasztókat is elhelyeztek valamint a tokot is átalakították, hogy csakis a gumilövedékes átalakított cső lehessen rá felszerelhető. Elég profi mondon, barbárkodás nélkül alakították át a fegyvereket, ez csillagos ötös. A Godfather töltése megegyezik a többi múzeális gumilövedékes fegyverével, tehát elölről a gumit kell lenyomni és hátulról behelyezni az indítótöltényeket. A fegyver nagyjából Keserű Vendetta szintű teljesítményre képes, ez számszerűsítve 80-100 Joule torkolati energia, tehát igen erős, a gyártó azt javasolja, hogy inkább 2x2 gumilövedékre töltse a tulajdonos a fegyvert a súlyosabb sérülések elkerülése végett. A fegyver természetesen hozza a kellő pontosságot is, 7-8 méterig még bőven leküzdhető vele egy átlagos felnőtt méretű támadó, 5-6 méteren garantált a mellkasövés, ha jól céloz az illető. A lövedék is ugyanaz, mint a Vendettánál vagy a Dragonnál. Maga a fegyver igen masszív, örökéletű darabnak tűnik, hiszen acél felépítésű és ergonómiailag is ez a legjobb múzeális gumilövedékes puska és ugyanannyira potens is mint a többi társa, viszont szerintem a Dragon - Vendetta- Godfather trióból a Godfather a leggyengébb láncszem. Itt meg kell jegyeznem, hogy nem birtoklok belőle egyet sem, ennek oka hatalmas túlárazottságában merül ki, mely 120 ezer magyar forintot jelent. Egy éles IZS-43-as kisker ára 60 ezer körül van, ennél nyílván jóval olcsóbban vásárolta fel őket a Keserű Művek és ahhoz képest, hogy átalakítás és egy teljesen saját gyártású (tusa kivételével) full acél Dragont 65 ezer forintért árulnak...hát...na mindegy. Reális fogyasztói árát én inkább olyan 90-100 ezer forint körülire tippelem, persze háttér információim nincsenek, de kétlem, hogy az átalakítási meló + vizsgáztatás, engedélyeztetés 60 ezer forint lenne.

 

A fegyver alapvető hibája, hogy kevéssé alkalmas önvédelemre/otthonvédelemre társainál, mivel belső kakasos az elsütőszerekzete, ezért csőretöltve bebiztosítva lehet csak tárolni ami a kakasrugó gyengüléséhez vezethet. A fegyvert sajnos nem lehet feszteleníteni. Persze lehet trükközni, hogy a csöveket a tokról leszerelve töltjük meg és töltve helyezzük vissza a tokra, illetve nem kell leszerelni, csak egy kicsit előrébb csúsztatni a tokon, hogy el tudjuk sütni a fegyvert úgy, hogy az ütőszeg nem ér el a csappantyúkig. Mindkét esetben a csőpár letörésével és visszacsukásával tehetjük tűzkésszé a fegyvert. Ez mind abból fakad, hogy az eredeti fegyvert vadászfegyvernek tervezték és mint ilyennél, nem szempont a hosszú távon töltve tárolás. A Godfather kiváló fegyver még így is, viszont a Keserű Vendetta (ami alapból fél áron indult, majd 39 ezer forint lett a vége a 2008-as Fehován) jobb választás otthonvédelemre. Igaz rondább, ergonómiai szempontból ég és föld a kettő, de ugyanazt a teljesítményt nyújtja és külső kakasos valamint kakas félállással rendelkező mivolta miatt tűzkészen is tárolható. Nem kell csőletöréssel foglalkozni, csak fel kell húzni a kakast és lőni. Még jobb önvédelmi funkció szempontjából a DAO sütésű Dragon, jelenleg az a csúcs. A Godfathert elsősorban gyűjtőknek ajánlanám, mivel van alternatívája. Ha nem lenne, valószínűleg kénytelen lettem volna kicsit többet spórolni és beruházni rá, de szerencsére jött a Vendetta vele majdnem egy időben, így a válogatósoknak és kisebb pénzűeknek volt ugyanolyan hatásos alternatívájuk 18 mm-es gumivető terén. A Godfatherre ugyanúgy igaz, hogy kellhet mellé egy hatlövetű társ, a két lövés nem biztos, hogy mindig elég, ha szituáció van. Zárásként a lényeg, a Godfather egy remek puska, az összes Keserű fegyver közül a legszebb (a formaterv miatt persze nem őket kell dicsérni), elsősorban gyűjtőknek, főleg mert igen kevés is készült belőle, noha több, mint a Dragonból. Otthonvédelemre is használható, de van ami jobb erre a szerepkörre. Mindenki maga döntse el, hogy milyen alternatívát választ, ha megengedi a pénztárcája.

1 komment

Címkék: puska önvédelem gumilövedék

A bejegyzés trackback címe:

https://kickgunner.blog.hu/api/trackback/id/tr83588091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slack Water 2010.11.01. 21:32:24

Hello!

A Keresztapa c. cikkhez szeretnék egy kiegészítést írni.
Azt írod, hogy nem lehet feszteleníteni.
Nos ez így nem pontos.
Majdnem minden csőletörős vadászpuskát lehet feszteleníteni.
Nem kell az általad leírtakkal veszkődni. -szétszerelés, csúsztatás (ami sztem alapvetően nem mindig megoldható, és még veszélyes is)
A fesztelenítés módját - ha gondolod - akkor leírom E-mailban, (elég hosszú elmeseélni itt) amennyiben E-mailen megkeresel, és annak alapján kiegészítheted, pontosíthatod a cikket.
A többi megállapítással nagyjából egyetértek.
süti beállítások módosítása